نحوه روغن گیری از دانه سویا در شرکت بهسوی

نحوه روغن گیری از دانه سویا در شرکت بهسوی

 

روش های مختلفی برای روغن گیری سویا وجود دارد که متداول ترین آنها عبارتند از پرس مارپیچ، استخراج با حلال بدون لایه برداری و استخراج با حلال  با لایه برداری. روش پرس مارپیچ یکی از قدیمی ترین روش هایی است که برای استخراج روغن سویا استفاده می شود، این روش کاملاً مکانیکی است.

روغن گیری از دانه سویا چگونه انجام می شود؟

نحوه روغن گیری از دانه سویا در شرکت بهسوی

در روش های استخراج مکانیکی روغن سویا روغن مایع را از بقایای سویا به نام اکسپلر جدا می کنند، در شرایط عادی دانه های روغنی که حاوی بیش از ۳۰ درصد روغن هستند باید از قبل فشرده شوند. استخراج با حلال معمولاً دانه های آفتابگردان، گلرنگ، بادام زمینی، کلزا و کنجد عبور داده می شود. از طریق یک پیش پرس در آبجوخانه و سپس داخل دستگاه استخراج که فرآیند روانکاری هگزان را کامل می کند.با منبسط کننده و حلال می توان روغن را با درصد بالایی از روغن بدون پرس قبلی از دانه های روغنی  استخراج کرد و  روغن باقی مانده در آرد را می توان به کمتر از ۵٫۱ درصد کاهش داد. در پرس های مارپیچ، فرآیند روانکاری می تواند تا ۷۰ درصد هستند‌.

پارامترهای موثر بر عملکرد و افزایش کیفیت روغن

به طور کلی شرایط دانه، تهیه و نگهداری دانه و  شرایط استخراج بر  کیفیت روغن خام و کنجاله سویا با استخراج  حلال تأثیر می گذارد. در این مقاله سعی شده است تأثیر هر کدام توضیح داده شود. ذخیره سازی و وضعیت غلات: بسیاری از فسفولیپیدها در غشای اطراف بدن و هسته پروتئینی تجمع می یابند و آنزیم های کاتابولیک که  لیپیدها و پروتئین ها را هیدرولیز می کنند در سیتوپلاسم یافت می شوند.

جدا شدن این آنزیم ها که در سیتوپلاسم وجود دارند از هسته منجر به جدا شدن این آنزیم ها می شود که در نگهداری طولانی مدت  اهمیت ویژه ای دارد. فعالیت این آنزیم ها به دلیل آسیب دیدن دانه در هنگام برداشت  تیره می شود. رنگ روغن و افزایش فسفر و اسیدهای چرب روغنی می شود، در حالی که در دانه های سالم مانند آنزیم های موجود در سیتوپلاسم، روغن موجود در هسته  محافظت می شود. برداشت و ذخیره سازی. گرانول ها فسفاتیدهای غیر آب دوست (NHP) را افزایش می دهند. ) .این فسفاتیدها  با آب جدا نمی شوند.رطوبت دانه های روغنی برای نگهداری به مقدار روغن بستگی دارد.دانه های روغنی ایمن که درصد روغن در آنها بیشتر از ۲۰ درصد است.

کارخانه روغن گیری از دانه سویا

کارخانه روغن گیری از دانه سویا

رطوبت بحرانی کمتر است. رطوبت ایمن برای نگهداری دانه های سویا کمتر از ۱۳ درصد است. سویا در هنگام برداشت زنده است و فرآیند تنفس را طی می کند. ۱۳ درصد کاهش می یابد. حتی می تواند جوانه بزند یا توسط قارچ ها مورد حمله قرار گیرد. هنگامی که سویا نفس می کشد، گرما تولید می شود که باعث افزایش دمای سویا می شود. روغن آرد میزان پروتئین موجود در آرد را کاهش می دهد.

درصد افزایش اسیدهای چرب با میزان رطوبت در طول دوره های نگهداری نشان داده شده است. آنهایی که در اثر گرما آسیب دیده اند به سرعت به سیلو دیگری منتقل می شوند تا نقاط داغ را پراکنده کنند و جریان هوای محدودی از  دانه ها عبور می کند تا آنها را خنک کند. در چنین شرایطی  که رطوبت دانه و دمای محیط بالاست آنزیم‌های فسفولیپاز باعث افزایش فسفاتیدهای غیر آبدوست روغن  سویا می‌شوند.

آماده سازی غلات: رطوبت و ضخامت پرک ها دو عامل مهم در تهیه غلات هستند. مقدار روغن باقیمانده در آرد با ورود رطوبت حاصل از دانه های کنجاله سویا یا کف به داخل دستگاه استخراج افزایش می یابد. عوامل موثر در تهیه آرد. این موارد عبارتند از: ضخامت پولک ها، بلوغ لوبیاهای خرد شده در کوکر اسپانیل (بسته بندی)، رطوبت لوبیا که از کوکر اسپانیل خارج می شود، رطوبت غذا که از خنک کننده خارج می شود پس از منبسط کننده غلاف سویا، که  حدود ۸ درصد  خشک است روغن میشود.

چند درصد روغن از دانه سویا موثر است؟

حذف  دانه ظرفیت خط تولید را از بین می برد و مصرف انرژی را کاهش می دهد، در حالی که محتوای پروتئین آرد با حذف پوسته سویا با غلاف های چرب تا ۴ درصد افزایش می یابد.

رطوبت  دانه های ورودی اگر بیشتر از ۱۴ درصد باشد، طبیعتاً رطوبت خروجی نرم کننده نیز بالاتر از ۱۰ درصد خواهد بود (با حفظ بلوغ مناسب برای کاهش اوره آز) فلیک  با کیفیت مناسب و ضخامت بین ۰٫۲۵ و ۰٫۳۵ میلی متر را می توان تشکیل داد. رطوبت مناسب کنجاله سویا که پس از انبساط از کولرها خارج می شود  حدود  ۸ درصد است. ۸ تا ۱۰ درصد نفوذ حلال هگزان در دستگاه استخراج کاهش می یابد و مقدار روغن آرد افزایش می یابد. از آنجایی که آب و هگزان قابل اختلاط نیستند.

دانه سویا و فواید آن

رطوبت بالا بر نفوذ هگزان به کنجاله یا دانه سویا تأثیر منفی می گذارد و باعث کاهش عملکرد روغن می شود، البته اگر رطوبت بسیار کمتر از ۸ درصد باشد، مضر است زیرا تعداد ذرات ریز وارد شده به استخراج کننده افزایش می یابد و نفوذ کاهش می یابد. حلال و افزایش مصرف هگزان مقدار روغن آرد را  افزایش می دهد بخش ترخیص را بیشترمیکند.

اگر پولک ها خوب باشند، نفوذ حلال بهبود می یابد و باقی مانده روغن در آرد کاهش می یابد. فلیکر همچنین به ویژگی های خاصی مانند اندازه، شکل و رطوبت دانه های سویا خرد شده از کراکرها بستگی دارد. دمای کوکر اسپانیل بر ویسکوالاستیک تأثیر می گذارد. خواص سویا آسیاب شده رابطه کلی بین دما، رطوبت و زمان پخت  کوکر اسپانیل و خواص ویسکوالاستیک موجود است.

همه اینها بر روی ضخامت پولک ها نیز تأثیر می گذارد.طول و قطر غلتک های فلپ مورد استفاده به ترتیب  ۱۳۰ و ۶۰ سانتی متر است و فشار هیدرولیک بین رول ها از حدود ۴۰ تا ۳۵ بار تنظیم می شود. غلتک های جلو و عقب با سرعت ثابت ۲۸۰۳۱۰ دور در دقیقه می چرخند. ضخامت تکه ها توسط فشار هیدرولیک در انتهای غلتک منگنه تنظیم می شود. عدم تنظیم  فشار توسط اپراتور علاوه بر ضخیم شدن ترازو باعث سایش حرارتی تعادل غلتکی می شود.

ضخامت تکه ها توسط فشار هیدرولیک در انتهای غلتک لایه ای تنظیم می شود. تنظیم نکردن فشار توسط اپراتور علاوه بر ضخیم شدن پولک ها باعث سایش حرارتی غلتک های فلپ می شود. استخراج کننده باید کمتر از ۰٫۳۵ میلی متر باشد. ۵ تن در ساعت به ۹ تن در ساعت می رسد. تنظیم فشار هیدرولیکی غلتک ها در سمت چپ و راست دچار اختلال می شود که باعث افزایش فاصله بین غلتک ها می شود که باعث ضخیم شدن پولک ها و افزایش انرژی مصرفی  می شود.

روغن گیری از سویا در کارخانه

روغن گیری از سویا در کارخانه

روغن گیری از دانه سویا پس از  تمیز کردن، آسیاب کردن، پختن، پوسته‌کردن، روغن سویا برای روان‌کاری آماده می‌شود و سپس توسط حلال هگزان در استخراج‌کننده به صورت میسل (مخلوط هگزان و روغن) از روغن دانه جدا می‌شود. جدا شده و پولک ها پس از عبور از منبسط کننده وارد استخراج کننده می شوند و میسل های حاصل پس از عبور از سیستم تقطیر به روغن تبدیل می شوند و کنجاله سویا پس از عبور از دستگاه DT ضد آلودگی و آزمایش می شود. این روغن دارای ۵/۲ درصد فسفاتید است که با گاز زدایی با آب  که منبع خوبی از لسیتین است، مرحله به مرحله از روغن جدا می شود.

فرآیند تهیه روغن از دانه های روغنی مانند سویا، کلزا، آفتابگردان و … باعث کاهش واردات این محصول و در نتیجه  جلوگیری از خروج ارز کشور می شود، از این رو شرکت صنایع فلزی کوشا در سال ۱۳۶۳  و با در دسترس بودن پرسنل متخصص به عنوان سازنده خطوط کامل روغن کاری و پالایش روغن  کلید در دست  با  بالاترین کیفیت ارائه می گردد.

طراحی، ساخت و بهره برداری از تنها کارخانه روغن نباتی دریای خزر یکی از پروژه های کلیدی در دست شرکت صنایع فلزی کوشا است. این کارخانه شامل واحدهای مختلفی از جمله واحد استخراج با ظرفیت تولید ۸۰۰ تن در روز و واحد پالایش نفت با ظرفیت ۵۰ تن برای روز یکی از بزرگترین کارخانه های روغن کشی استان گلستان است.

برای به دست آوردن روغن از محصولات مختلف گیاهی استفاده  می شود. معمولاً کارخانه های مختلف روش های روغن کاری متفاوتی دارند و برای هر کارخانه باید از دستگاه مناسب  استفاده شود. مدل مناسب با توجه به نیاز و مقدار تولید شما. با استفاده از این ماشین ها برای روغن کاری و گریس کاری می توانید یک کسب و کار خانگی راه اندازی کنید و رشد کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *